(Op)gevangen
Blijf op de hoogte en volg Susanne en Jaap
21 November 2013 | Argentinië, Salta
Güira Oga is een dierenziekenhuis en rehabilitatie centrum voor gewond wildlife. Daarnaast hebben ze ook broedprogramma's voor bedreigde diersoorten. Het ligt 5 km buiten het stadje op de weg naar de watervallen. We nemen dezelfde bus als de dag ervoor, alleen nu zeggen we kilometro cinqo en is het kaartje 10x goedkoper. De intree is 70 peso en komt geheel ten goede aan de dieren.
Het is er heerlijk rustig, wat een verademing. Achterop de trekker rijden we met 2 Australiërs en 2 Duitsers dieper de jungle in. Een jonge, vlotte biologe neemt ons mee op een 1,5 uur durende wandeling langs de verblijven. Ze is heel kundig en weet veel te vertellen over de verschillende diersoorten. Er zijn eigenlijk twee categorieën: dieren die ziek of gewond zijn gevonden in het wild, of dieren die in gevangenschap hebben geleefd en daardoor niet weten hoe ze moeten overleven in de natuur. Deze dieren zijn of geconfisceerd door de douane bij illegale transporten of gedoneerd door mensen die niet meer wisten wat ze ermee aanmoesten. Zo zat er een hele grote grijze adelaar die ooit leefde in een appartement in Buenos Aires. Wie verzint dat?! In Güira Oga kunnen de dieren aansterken en als het mogelijk is worden de weer uitgezet. Soms kan dit echter niet, bijvoorbeeld doordat ze niet meer kunnen vliegen of niet weten hoe ze eten moeten zoeken. Deze dieren blijven in de opvang wonen. Zo ook een van de tucans. Hij had altijd bij een gezin gewoond, waar hij niet de goede voeding had gekregen. Door gebrek aan mineralen was hij erg verzwakt. Ook had hij een gebroken staart, waardoor hij niet meer kon vliegen. Hupsend kwam hij naar het hek om ons nieuwsgierig aan te kijken. Wat een schatje!
Naast tucans en adelaars waren er ook verschillende kalkoensoorten en papegaaien. We hadden Homer wel mee kunnen nemen, had ie vriendjes kunnen maken :). Verder zaten er reptielen, apen, miereneters, pecarizwijntjes, herten en nog wat andere soorten waarvan ik de naam niet weet. Als je ooit deze kant op gaat en wat tijd over hebt, breng een bezoek aan Güira Oga. Het is echt de moeite waard en je steunt ook nog eens hun fantastische werk!
Via rode zandweggetjes lopen we naar La Aripuca, wat vogel val betekent in de taak van het inheemse volk Guarani. Dit ingenieuze bouwwerkje werd gebruikt om vogels te vangen in de jungle. Als ode aan de jungle hebben ze een monument gemaakt in de vorm van een aripuca van boomstammen die tussen de 500 en 1000 jaar oud zijn. Gaaf om te zien hoe groot die bomen waren! Een kleine tentoonstelling geeft weer hoeveel regenwoud er de laatste eeuw verloren is gegaan. Wel een beetje typisch dat ze aan de ene kant pleiten voor het behoud van het regenwoud en aan de andere kant mooie hardhouten meubelen verkopen... In een paar winkeltjes kan je handicraft kopen, maar verder is er niet zoveel te beleven. Niet echt 30 pesos waard, maar ja.
's Avonds trakteren we onszelf op een diner in een parrilla, dat is een Argentijns grillrestaurant. Mixed grill voor twee met kip, biefstuk, chorizo, bloedworst en een soort speklap (jemig, daar kan je wel met vier van eten!), een salade en aardappelpartjes in de schil met knoflook en ui. Heerlijk, een goede bodem voor als we straks 24 uur lang gevangen zitten in bus...